Skip to main content

7 Sebab Kenapa Perempuan Harus Tinggalkan Kekasihnya

Kekasih masih mencintai bekas kekasih

Jikalau kekasih anda masih berhubung dengan bekas kekasihnya sebagai kawan, ia tidak akan mendatangkan masalah kepada perhubungan anda dengan kekasih. Masalah hanya akan timbul jikalau kekasih anda masih mencintai bekas kekasihnya. Simptom utama yang menunjukkan kekasih anda masih mencintai bekas kekasih adalah kekasih anda sanggup berbuat apa sahaja jikalau bekas kekasihnya perlukan pertolongan tanpa mengira waktu dan tempat. Sebagai contoh, kekasih anda sanggup meninggalkan anda keseorangan ketika anda berdua sepatutnya makan malam bersama kerana kereta bekas kekasihnya rosak ataupun kekasih anda lebih rela menghantar bekas kekasihnya pulang selepas waktu bekerja dan menyuruh anda menaiki teksi sahaja pulang dari kerja. Bagi anda yang penyabar, anda akan cuba sedaya upaya untuk memahami bahawa kekasihnya hanya berniat baik dan hanya ingin menolong bekas kekasih tetapi berhati-hatilah kerana anda mungkin akan terluka jikalau kekasih anda ingin balik kepada bekas kekasihnya. 

Kekasih miang atau kaki perempuan

Kekasih anda suka memandang perempuan lain ketika anda keluar bersama. Kekasih anda selalu berbalas mesej yang romantik dengan ramai perempuan di laman sosial. Kekasih anda juga ramai kawan perempuan dan dia selalu sahaja tidak mempunyai masa untuk anda dan apabila anda mengajak kekasih anda keluar, dia sering memberi alasan sibuk bekerja. Anda selalu terserempak kekasih anda keluar dengan perempuan lain. Apabila anda bertanya mengenai perempuan tersebut, kekasih anda akan memberi alasan "kami hanya kawan", "dia sepupu saya", "kami hanya rakan sepejabat" dan sebagainya. Tidak salah jikalau anda ingin mempercayai kekasih anda kerana dia mungkin berkata benar akan tetapi jikalau kekasih anda selalu keluar dengan perempuan yang berlainan dan sering tersenyum ketika menjawab panggilan atau sms, itu bermakna dia mungkin berpotensi suka melayan ramai perempuan atau mempunyai kekasih yang lain. Mengapa perlu mengambil risiko untuk bersama lelaki seperti ini jikalau dia tidak mempunyai masa untuk anda tetapi mempunyai masa untuk melayan dan keluar dengan perempuan lain.

Kekasih kuat cemburu

Anda dan kekasih sering bertengkar kerana kekasih anda cemburu melihat anda berbual dengan kawan lelaki. Kekasih anda mahukan password laman sosial anda kerana dia ingin tahu anda berhubung dengan siapa. Kekasih anda tidak membenarkan anda berkawan dengan mana-mana lelaki apatah lagi berhubung dengan bekas kekasih anda. Dia juga akan sentiasa sms dan call untuk tahu dengan siapa anda keluar. Kekasih anda akan selalu memeriksa handphone anda ketika anda keluar bersama. Tidak salah jikalau kekasih anda mempunyai perasaan sedikit cemburu kerana cemburu itu tandanya dia menyayangi anda tetapi jika dia melampaui batas dan mula mengongkong anda seharusnya anda angkat kaki daripada meneruskan hubungan dengan lelaki sedemikian.

Kekasih kaki control

Kekasih anda suka mengawal kehidupan anda. Sebagai contoh, setiap kali keluar bersama, dia akan tentukan di mana tempat anda akan pergi dan enggan memberi peluang kepada anda untuk memilih. Dia akan menentukan dengan siapa anda akan berkawan tidak kira kawan lelaki ataupun perempuan. Jika kekasih anda menemani anda membeli-belah, dia akan menetukan baju fesyen apa atau warna apa yang anda patut beli. Kekasih anda juga akan masuk campur dalam semua keputusan yang anda akan buat. Jikalau anda selesa dengan lelaki sebegini, tidak mengapa kerana terdapat perempuan yang suka dikawal lelaki. Akan tetapi jika anda seorang perempuan yang inginkan pendirian dan kemahuan sendiri, anda tidak seharusnya bersama dengan lelaki sebegini.

Kekasih kaki "pau" barang

Sememangnya dalam perhubungan, kadang-kadang kita tidak kisah berkongsi harta benda seperti kereta, laptop dan sebagainya dengan kekasih kita kerana kita tahu selepas berumah tangga kita juga bakal berbuat demikian tetapi berkongsi pun kita kenalah berpada-pada. Jika kekasih anda suka meminjam kereta anda dan hanya memulangkan kereta anda apabila anda memintanya. Kemudian, dia suka menggunakan barang-barang anda seperti telefon, laptop tanpa meminta izin terlebih dahulu daripada anda kerana dia menganggap barang-barang anda adalah barang-barangnya juga. Yang lebih parah lagi jika kekasih anda suka menggunakan kad kredit atau kad bank anda sesuka hati dan mengambilnya sendiri dari dompet anda tanpa pengetahuan anda. Anda harus berwaspada dengan lelaki begini, berkemungkinan besar dia bersama anda bukan kerana cinta tetapi kerana harta anda.

Kekasih kaki pukul dan panas baran


Lelaki yang panas baran adalah lelaki yang sukar untuk mengawal perasaan marah dan mudah naik angin. Jikalau bertengkar mereka akan meninggikan suara atau mengeluarkan kata-kata kesat. Tidak dinafikan bukan semua lelaki yang panas baran ialah kaki pukul tetapi lelaki yang kaki pukul sudah semestinya dia juga panas baran. Jika setiap kali bertengkar, kekasih anda masih boleh diajak berbincang bermakna dia masih boleh mengawal panas barannya akan tetapi jika dia suka mencari kesalahan anda kemudian naik marah atas sebab-sebab yang tidak munasabah, anda tidak seharusnya meneruskan hubungan dengan kekasih anda. Selain itu, jika sepanjang anda bersama dengan kekasih, dia pernah naik tangan memukul anda ketika anda bertengkar dengannya, adalah lebih baik anda menamatkan hubungan anda dengan kekasih anda. Ini kerana jikalau lelaki itu mencintai anda, seharusnya dia akan menghormati anda dan tidak akan sekali-kali memukul anda.

Kekasih menipu atau curang

Setelah sekian lama mengenali kekasih anda secara tiba-tiba anda dapat tahu rupanya dia ialah suami orang. Ini bermakna selama anda mengenali kekasih anda, dia tidak jujur, dia menipu dengan memberitahu anda dia masih belum berkahwin. Sakit hati bukan. Walau sedalam mana cinta anda pada kekasih anda sekalipun, seharusnya anda menamatkan sahaja perhubungan anda dengannya kerana dia merupakan suami orang. Tidak elok meruntuhkan rumah tangga orang lain dan anda juga harus fikir tentang perasaan isteri kekasih anda. Dalam situasi yang lain, setelah lama bersama dengan kekasih anda dan anda dapat tahu dia curang. Kekasih anda mempunyai perempuan lain. Kantoi pada kali pertama, anda mungkin memaafkannya tetapi kalau selepas itu anda dapat tahu dia masih curang, lebih baik anda mencari lelaki lain. Ini kerana kalau lebih dari sekali lalaki itu curang bermakna cintanya terhadap anda hanya suam-suam kuku. Daripada terluka, lebih baik anda mencari lelaki yang jujur dan benar-benar mencintai anda.Nota: 7 sebab yang saya nyatakan hanyalah dari pandangan peribadi saya, mungkin banyak lagi sebab lain yang saya terlepas pandang. Sesiapa yang mempunyai komen dan pandangan, bolehlah nyatakan di ruangan komen. Selamat berhujung minggu semua. 

Comments

  1. nasib lah tiada dalm list ni

    ReplyDelete
  2. Nasib badan la if punya kekasih suka melayan ramai pompuan dlm fb, konon2 nk tolong pompuan tu semua....last2 kita yg makan hati....
    Susah nk jumpa lelaki yg jujur sekarang ni....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TIPS PERSEDIAAN PEPERIKSAAN PERKHIDMATAN AWAM

Kepada anda yang baru sahaja bergelar penjawat awam, anda pasti akan menduduki Peperiksaan Perkhidmatan Awam sebagai salah satu syarat untuk sah dalam jawatan. Hari ini, saya akan berkongsi beberapa tips mudah untuk anda lulus dalam peperiksaan ini. PENDAFTARAN PEPERIKSAAN Sebelum peperiksaan, anda perlulah mendaftar di laman web Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) di link berikut ( https://www.kompetensi.jpa.gov.my/peperiksaan/mohon/ ) Jangan lupa untuk cetak slip peperiksaan dan dibawa semasa hari peperiksaan. PERSEDIAAN PEPERIKSAAN 1. Anda perlulah memuat turun sukatan peperiksaan di laman web JPA. Sila klik pada gambar berikut:- 2. Dapatkan buku rujukan yang bersesuaian dengan sukatan peperiksaan anda. Untuk perkongsian ini, saya mengambil contoh bagi perkhidmatan gred 29 dan ke atas. Sukatan peperiksaan adalah merangkumi Bahagian A - Subjek Umum dan Bahagian B - Perlembagaan dan Undang-Undang Am. Anda tidak perlu risau kerana peperiksaan ini adalah berkonsepkan open book , anda boleh

Say Hi To Baby Aloe

  Pagi ni datang office, kakak cleaner yang selalu datang bersihkan bilik bawakan aloevera plant. Alolo, comel ja tengok kakak ni terkedek-kedek bawa pasu warna turqoise. Terima kasih kak. Mudah-mudahan dia hidup lama la sebab ikut pengalaman sis, penah ada pokok cactus, dalam sebulan ja tahan pastu pergi menghadap ilahi. Adui~ Lets pray for baby aloe k gais~ 😆😆😆

RINDU YANG PALING BERAT

  Selepas 5 tahun, terasa seperti baru semalam bersua...  Tangan ku salam sebelum berangkat semula ke Sandakan...  Ya Allah, aku bersyukur dikurniakan seorang Ayah seperti dia... Walau hanya untuk seketika tapi aku bahagia... Alhamdulillah... Im just a little girl who misses her dad ♥️ 19.10.2015