Skip to main content

TIPS PERSEDIAAN PEPERIKSAAN PERKHIDMATAN AWAM

Kepada anda yang baru sahaja bergelar penjawat awam, anda pasti akan menduduki Peperiksaan Perkhidmatan Awam sebagai salah satu syarat untuk sah dalam jawatan. Hari ini, saya akan berkongsi beberapa tips mudah untuk anda lulus dalam peperiksaan ini.

PENDAFTARAN PEPERIKSAAN

Sebelum peperiksaan, anda perlulah mendaftar di laman web Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) di link berikut (https://www.kompetensi.jpa.gov.my/peperiksaan/mohon/) Jangan lupa untuk cetak slip peperiksaan dan dibawa semasa hari peperiksaan.

PERSEDIAAN PEPERIKSAAN

1. Anda perlulah memuat turun sukatan peperiksaan di laman web JPA. Sila klik pada gambar berikut:-

2. Dapatkan buku rujukan yang bersesuaian dengan sukatan peperiksaan anda.

Untuk perkongsian ini, saya mengambil contoh bagi perkhidmatan gred 29 dan ke atas. Sukatan peperiksaan adalah merangkumi Bahagian A - Subjek Umum dan Bahagian B - Perlembagaan dan Undang-Undang Am. Anda tidak perlu risau kerana peperiksaan ini adalah berkonsepkan open book, anda boleh merujuk buku untuk menjawab.

Antara buku yang diperlukan bagi menjawab peperiksaan ini adalah:

(a) Perintah-Perintah Am dan Arahan Pentadbiran

(b) Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam (Sejak 1991)
(C) Perlembagaan dan Undang-Undang Am
(d) Undang-Undang Pencen di Malaysia


(e) Akta Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 1991 (Akta 452), Peraturan-Peraturan dan Kaedah-Kaedah


(f) Akta Rahsia Rasmi 1972 (Akta 88)


(g) Arahan Keselamatan (Tiada dijual, boleh pinjam dengan jabatan anda atau cetak sendiri dengan kebenaran)


Anda boleh dapatkan kesemua buku ini di kedai buku yang berdekatan. Bagi orang-orang Sabah, anda boleh mendapatkannya di kedai buku Eaton, Centre Point, Kota Kinabalu. 

Untuk pembelian online, anda boleh dapatkannya di shopee.com. Kedai online yang saya rekemen adalah International Law Book Servicez (ILBS) kerana penghantaran yang laju dan customer service yang tiptop.

Bagi anda yang ingin berjimat, boleh sahaja pinjam buku-buku tersebut dari rakan anda atau membeli buku second hand. Yang penting rujukan wajib kena ada.

(g) Rujukan cetak sendiri
Anda dibenarkan untuk membawa rujukan yang dicetak sendiri dengan syarat ia adalah rujukan dari sumber yang asli yang diambil dari laman sesawang yang berkenaan. Rujukan tersebut bukanlah dalam bentuk slide atau nota tulisan atau buatan sendiri. Semua rujukan tersebut hendaklah dibinding. (Tidak perlu cop jabatan atau cop nama kat rujukan tersebut)

3. Tagging pada buku untuk memudahkan pencarian

(a) Tagging mengikut tajuk dan bab


(b) Tulis muka surat pada bahagian indeks buku


Anda bolehlah tagging ikut cara masing-masing yang penting ianya akan memudahkan anda merujuk semasa menjawab soalan nanti.


4. Baca dan sila study isi kandungan buku beberapa hari sebelum peperiksaan supaya anda tahu tajuk yang perlu dirujuk untuk menjawab. Sekurang-kurangnya ia akan menjimatkan masa anda mencari jawapan, kena ingat peperiksaan tu 3 jam sahaja.

5. Ulangkaji dengan soalan tahun lepas. Anda boleh cari contoh-contoh soalan tersebut di internet. Soalan lebih kurang sama sahaja. Nanti saya akan kongsikan contoh-contoh soalan di pos akan datang.

6. Sediakan pen yang anda selesa guna kerana faham-fahamlah kalau jawab soalan esei ini memang boleh lenguh tangan. Untuk saya, saya sukakan pen g'soft mata 0.7. Sangat-sangat selesa dan lancar kalau menulis.

7. Apabila menjawab soalan, anda harus tahu cara menulis rujukan yakni menggunakan seksyen, bahagian, perkara dan lain-lain merujuk kepada apa yang dikandungkan pada buku tersebut. Contoh cara-cara menulis jawapan dengan rujukan adalah seperti berikut:-

(a) Jika merujuk Perlembagaan Persekutuan:-
Merujuk kepada Perlembagaan Persekutuan, Bahagian II, Perkara 6 menyatakan bahawa (jawapan anda).................

(b) Jika merujuk Peraturan-Peraturan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 2001:-
Berpandukan kepada Peraturan-Peraturan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 2001, Bahagian III, Perkara 6, (jawapan anda)........................

(c) Jika merujuk Akta Pencen 1980:-
Berdasarkan Akta Pencen 1980, Seksyen 6A menyatakan (jawapan anda).....................

Ada banyak lagi cara menjawab, ikut kreativiti masing-masing. Yang penting jawapan anda betul dan menggunakan perundangan yang betul.

HARI PEPERIKSAAN
  • Sila bawa slip peperiksaan dan IC
  • Bawa bahan rujukan masing-masing kerana walaupun peperiksaan open book anda tidak dibenarkan berbincang dan kongsi bahan rujukan
  • Bawa alat tulis
  • Berpakaian pejabat dan kemas
  • Jangan meniru dan dengar arahan Pengawas Peperiksaan
  • Paling penting sekali jawablah sebaik mungkin dan tawakal
Dengan persediaan yang secukupnya, adalah tidak mustahil anda akan lulus, In Sha Allah. Okay, cukup sampai sini sahaja perkongsian dari saya, semoga ianya bermanfaat dan membantu anda semua yang bakal menduduki peperiksaan ini. Good luck semua! 

#peperiksaanperkhidmatanawam #perkhidmatanawam #perlembagaanpersekutuan #aktapencen #pekelilingkemajuanpentadbiranwam #aktakumpulanwangsimpananpekerja #undangundangpencen #aktarahsiarasmi #arahankeselamatan #luluspeperiksaan #sahjawatan #msiso #kik #peperiksaanawam


Comments

  1. hi puan. maaf bertanya. utk exam kompetensi ni ada ke contoh2 soalan lepas yg boleh saya rujuk?

    ReplyDelete
  2. Ada xcontoh soalan dan cara nak menjawab soalan esei ...

    ReplyDelete
  3. Sy nak contoh soalan.. Boleh?

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum, jika tak keberatan boleh kongsi contoh soalan lepas2? terima kasih bnyk2..

    ReplyDelete
  5. Ada contoh soalan n contoh jawapan ke puan?

    ReplyDelete
  6. Ade sesiapa ade Solan contoh tak,sy Cari xjumpa.terima ksh byk2

    ReplyDelete
  7. Hai nak tanya biasanya jawapan kan ikut dalam buku, cth dlm buku ada tulis a)...
    B)... kena buat dlm bentuk esei ataupun bullet ya?

    ReplyDelete
  8. Ada contoh soalan dan contoh jawapan ke puan?

    ReplyDelete
  9. Berbaloi ke beli buku yang latest walaupun dah ada buku tahun2 lepas?

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum…
    Boleh saya dapatkan contoh soalan untuk rujukan
    hunuranizaiza@gmail.com
    Tqvm dear 😉

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum.. Boleh saya dapatkan contoh soalan untuk rujukan Subjek B 2941B.... jzemandt69egun@gmail.com.. Terima kasih

    ReplyDelete
  12. Boleh dptkan contoh soalan?

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum, Puan boleh saya dapatkan contoh soalan untuk rujukan? nisazramasyitah@gmail.com

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum puan, jika tidak keberatan untuk saya dapatkan soalan soalan lepas, bagaimana untuk saya berhubung dengan puan.

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum puan, bolehkah jika tidak keberatan puan berikan contoh soalan di email saya fahmyizzuddin89@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum..Puan Boleh tak sharekan soklan lepas?

    ReplyDelete
  17. Hai . Ade link untuk saya dapatkan buku arahan keselamatan . Puas cari tak jumpa . adilaman93@gmqil.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya nak link boleh x sis?

      Delete
    2. saya nak link jugak boleh?

      Delete
    3. saya nak juga. angie.minsu14@gmail.com..terima kasih

      Delete
    4. saya nak jugak

      Delete
    5. saya nak jugak. Email fatin.fasarah@gmail.com

      Delete
    6. saya nak juga. mohon share boleh. hunnyza.aziz3@gmail.com

      Delete
  18. Salam nk tnya. Ada contoh soalan x?Jika ada emailkan tieja_azam@yahoo.com. Terima kasih

    ReplyDelete
  19. sya nak contoh soalan dan tips jawab soalan. Terima kasih anakamarina5094@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Boleh bagi contoh2 soalan jpa bahagian A..
    mohamadnuur1987.gmail.com
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  21. Salam semua, sy akan exam pada bulan 9 tahun 2023. Bahagian A & B semua esei. Kalau ada contoh soalan untuk saya jadikan rujukan,,mintak tolong emel ke kencana8080@gmail.com tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. esei utk gred brp ye

      Delete
    2. Boleh minta tolong sharekan contoh soalan bahagian A dan B...kite tgh merepeat balik paper tu

      Delete
  22. assalam sis. mohon sharekan contoh soalan untuk exam JPA bhgian A. sy akan exam pada bulan 9/2023. mohon bantuan. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf tertinggal email. Pjaljal95@gmail.com

      Delete
  23. As salam, mohon share contoh2 soalan bahagia A dan bahagian B. sy exam bulan 9/2023. alamat email : mhafeez@ummc.edu.my

    ReplyDelete
  24. Assalamulaikum sis, mohon share contoh2 soalan bahagian objektif sebab saya exam bulan 9/2023 untuk gred w19. alamat email : ptm110100233@gmail.com

    ReplyDelete
  25. Salam semua, ada contoh soalan ke..kalo ada share2 yer sahabat..sy lagi berapa minggu nak exam. rujukan pun x lengkap lagi huhuhu kalo ada tlg emel ye madamvaloa66@gmail.com. tqq semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada ke contoh soalan

      Delete
    2. soalan tu ada senior sy kongsi yg zaman 2011. xtau valid lagi x

      Delete
    3. Salam, mohon jasa baik untuk share contoh soalan-soalan esei lepas & link untuk softcopy Arahan Keselamatan jika ada alamat email sy: noraffy91@gmail.com

      Delete
  26. Assamualaaikum , mohon share contoh2 soalan bahagia A dan bahagian B. sy exam bulan 9/2023. alamat email : Nadiaexo78@gmail.com

    ReplyDelete
  27. Assamualaaikum , mohon share contoh2 soalan sy exam bulan 9/2023. alamat email : fakhri83@gmail.com

    ReplyDelete
  28. As salam mohon share contoh soalan Bahagian A boleh ke? saya akan exam pada 9/2023 ni.. alamat email norhayati.mohdyusop@gmail.com

    ReplyDelete
  29. Assalam... mohon share contoh2 soalan sy exam bulan 9/2023. alamat email : onena5678@gmail.com

    ReplyDelete
  30. ada contoh soalan yang lepas? sy exam bulan 9/2023.. email enaidina2509@gmail.com

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum. ada tak contoh2 soalan. exam khamis minggu depan. kalau ada boleh tak email ke nurazirahshukri@gmail.com

    ReplyDelete
  32. Saya pun nak contoh kalau ada.. ainaini1991@gmail.com

    ReplyDelete
  33. Ada tak sapa2 tahu punca gagal exam. Saya dah byk kali ambik. Hairan jgk gagal.saya mmg jwb jwpn ikut dlm buku. Tp masih lg gagal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samala sy . Saya dah 4 kali gagal . Tahun depan bulan 6 tahun akhir percubaan . Sedih pulak rase

      Delete
    2. Sama. sdgkn sya jwb dah ikut buku. tapi gagal juga

      Delete
    3. Awak lantikan bile ? Dah brpe kali jwp exam ?

      Delete
    4. sama la sy please mana-mana boleh tolong tak

      Delete
    5. mcm mana kita nak cari contoh2 rujukan soalan utk exam nh yea...saya exam bln 3 nh 2024

      Delete
    6. susah juga ye.. walaupun open book exam..

      Delete
  34. Assalamualaikum puan, mohon share soalan esei boleh?Persediaan utk exam Julai 2024 Terima kasih ya. Emel saya, s.mariam@fama.gov.my

    ReplyDelete
  35. Assalammualaikum Puan. Saya nak contoh2 soalan. Saya exam bulan 3/24 nie.. masleiah@moh.gov.my

    ReplyDelete
  36. assalamualaikum puan, bolehkah jika tidak keberatan puan berikan contoh soalan di email saya nadznadirah@gmail.com

    ReplyDelete
  37. Salam Puan. Boleh saya mohon Puan untuk kongsikan contoh contoh soalan untuk bahagian A & B untuk Gred 29? Email saya adalah amberchin1026@yahoo.com Terima kasih banyak banyak

    ReplyDelete
  38. Salam Puan.saya nak Minta tolong Puan kongsikan contoh contoh soalan untuk bahagian A & B untuk Gred 29? Boleh ke puan?? Sbp sy nak exam 3/9/2024 NI.. Email liskomie@gmail.com.

    ReplyDelete
  39. Saya gagal tahun lepas..mungkin kah sebab saya menggunakan semua huruf besar? tahun ni repeat lagi sekali...guna format betul lak...moga Allah mudahkan untu kalini dan lulus semua paper...
    kalau ada contoh soalan beserta jawapan, boleh share kan tak?
    terima kasih yang membantu... noruls85@gmail.com

    ReplyDelete
  40. Salam Puan. Boleh saya mohon Puan untuk kongsikan contoh contoh soalan untuk bahagian A & C untuk Gred 29? Email saya adalah naina2710@yahoo.com Terima kasih banyak banyak

    ReplyDelete
  41. boleh share contoh soalan farah09_dy@yahoo.com

    ReplyDelete
  42. Salam Puan.saya nak Minta tolong Puan kongsikan contoh contoh soalan untuk bahagian A & B untuk Gred 29? Saya exam 3/9/2024 ni. Email fatin.fasarah@gmail.com

    ReplyDelete
  43. Assamualaaikum puan, mohon share contoh2 soalan bahagian A dan B untuk Gred 29. sy exam bulan 03/09/2024. Alamat email : hunnyza.aziz3@gmail.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Say Hi To Baby Aloe

  Pagi ni datang office, kakak cleaner yang selalu datang bersihkan bilik bawakan aloevera plant. Alolo, comel ja tengok kakak ni terkedek-kedek bawa pasu warna turqoise. Terima kasih kak. Mudah-mudahan dia hidup lama la sebab ikut pengalaman sis, penah ada pokok cactus, dalam sebulan ja tahan pastu pergi menghadap ilahi. Adui~ Lets pray for baby aloe k gais~ 😆😆😆

RINDU YANG PALING BERAT

  Selepas 5 tahun, terasa seperti baru semalam bersua...  Tangan ku salam sebelum berangkat semula ke Sandakan...  Ya Allah, aku bersyukur dikurniakan seorang Ayah seperti dia... Walau hanya untuk seketika tapi aku bahagia... Alhamdulillah... Im just a little girl who misses her dad ♥️ 19.10.2015